Calendar de postări lunare Wine of Moldova
Calendar SMM Wine of Moldova
???? De 14 februarie deVin și împart iubire.

???? La fel ca și vinul, dragostea este o noțiune a timpului - cu trecerea acestuia, devine mai puternică, mai sinceră și mai liniștitoare.

???? Această legătură sinceră între oameni, simbolizează pasiunea și intensitatea creației.

???? Suntem făcuți unii pentru ceilalți, iar acest lucru, merită a fi celebrat sincer, alături de cele mai bune vinuri. Pentru că este atât de frumos să împărțim și să primim iubire.

❤️ Wine of Moldova sărbătorește dragostea dintre oameni și dragostea oamenilor pentru vin.

???? Vă urăm o zi de 14 februarie plină de suflet și vin.
????Iubește azi, mâine și în fiecare zi! Dragobete reprezintă sărbătoarea noastră populară, iar vinul la fel ca și obiceiurile din folclor au devenit parte indispensabilă a tradițiilor milenare ce ne reprezintă ca popor.

Wine of Moldova vă urează tuturor, inimi pline de dragoste și pahare pline cu vin.

???? Voi cum sărbătoriți această zi de 24 februarie?
???? Culorile alb și roșu reînvie tradițiile în fiecare an.

❤️ ???? De 1 martie, în fiecare an, sărbătorim sosirea primăverii dăruind un Mărțișor. Această tradiție dăinuiește de sute de ani și aduce multă bucurie.

???? Alege să întâmpini primăvara și să celebrezi tradițiile împreună cu oameni dragi la un pahar de vin.

???? Vinul alb este asociat cu florile albe și cu lumina soarelui, care anunță sosirea primăverii. Pe de altă parte, vinul roșu este asociat cu pasiunea și vitalitatea.

???? Descoperă tradițiile și vinurile Moldovei, împreună cu noi.

#EuDeVinMărțișor
Vinurile noastre nu aduc doar pacea și plăcerea gustului. Pe lângă succesele pe care ne-am obișnuit deja să le primim pentru vinurile moldovenești, unul din capitolele frumoase despre care s-a tot scris în 2022, sunt spumantele produse în Republica Moldova.
Numai în anul 2022, țara noastră a adăugat în portofoliul său, 100 medalii la competițiile internaționale, dedicate vinurilor spumante.

1 grand gold, 51 medalii de aur, 38 medalii de argint și 19 medalii de bronz. Acest rezultat, a adus Republica Moldova, printre țările de TOP, iar acest lucru, merită aprecierea și mulțumirea, față de vinificatorii, care an de an, muncesc și depun efort pentru ca țara noastră, să aibă întotdeauna cele mai bune poziții.

Și pentru că este primăvară, iar martie este luna feminității și vieții, nu uitați să vă bucurați de produsul autohton și să deschideți un spumant în cinstea primăverii și a celor care creează zi de zi, vinuri spumante emblematice. Împărtășiți cu noi, ce vinuri medaliate în 2022, ați reușit să deschideți până acum?
Wine of Moldova pleacă spre Düsseldorf. Anul acesta vom fi la standurile PROWEIN, împreună cu vinificatorii noștri, pentru a cuceri vizitatorii de acolo cu vinurile noastre de exceoție.

PROWEIN este o competiție internațională de vinuri care se desfășoară anual în orașul german Düsseldorf, dedicată producătorilor și exportatorilor de vinuri din întreaga lume.

Și anul acesta, cel mai important obiectiv al competiției este de a promova calitatea vinurilor noastre și de a oferi consumatorilor o garanție a calității produselor.

Urați-ne succes și ține-ți pumnii strânși pentru vinurile Republicii Moldova! P.S. Așteptăm mesajele voastre de încurajare pentru vinificatori, aici în cometarii!
Eu astăzi devin mărțișor pentru tine,
La piept mă voi prinde iubindu-te des, Femeie ești lacrimă curată și vie,
Un vin cu același gust neînțeles.
Și pentru că suntem în luna Mărțișorului, iar culoarea albă este un simbol notoriu al primăverii, vrem să vă familiarizăm cu un soi de struguri, deosebit și special – Fetească Albă.

Fetească albă este un soi versatil și elegant, iar strugurii acestuia sunt mici, cu o structură crocantă și uniformă a bobițelor.

Fiind un soi destul de sensibil la condițiile climatice, acești struguri și-au găsit loc pe podgoriile Republicii Moldova încă din secolul trecut, și se dezvoltă frumos, pe arealele noastre. Soiul de struguri Feteasca albă este excelent pentru producerea vinurilor albe seci, demiseci, demidulci și spumante.

Vinurile produse din struguri Feteasca albă sunt fine și delicate, bogate în arome ce amintesc de parfumul florilor de viță-de-vie, floare de salcâm, flori de câmp, măr verde și citrice proaspete.

Iar acum, haideți să vedem, care a fost ultima Fetească Albă deschisă de voi?
Haideți să facem cunoștință cu ceea ce se întâmplă în culisele vinurilor puternice și baricate!

Astăzi ne luăm doza de educație despre vin și vă povestim despre cât de important este un barrique pentru orice vinificator!

Un barrique este un butoi de dimensiuni mai mici, construit de obicei din lemn de stejar, folosit pentru maturarea și păstrarea vinurilor. Dimensiunile unui barrique variază în funcție de producător și joacă un rol important în procesul de producție a vinurilor de calitate superioară.

Datorită acestuia, astăzi există procesul de maturare a vinurilor. În timpul maturării, vinul intră în contact cu lemnul, care îi conferă aromele și texturile specifice, contribuind la complexitatea și caracterul final al vinului.

Dincolo de aportul său la profilul de gust și arome al vinului, utilizarea barrique-urilor poate influența și culoarea, precum și textura vinului.

De aceea, producătorii de vin se vor orienta permanent în procurarea și obținerea butoaielor de calitate superioară, pentru a le utiliza cu grijă în obiectivele lor de producție.

Vă provocăm să menționați în comentarii, care este după părerea și experiența proprie, vinul baricat pe care l-ați prefera de fiecare dată?
An de an, vinificatorii noștri, își dau silința să aibă cele mai bune vinuri și să ofere experiențe inedite de consum, publicului larg.

Aduc în fața noastră, ideile, munca, inovația și dorința de a fi mereu aproape de consumatori. În timp, am învățat că dintre toate regulile pe care trebuie să le respecte un consumator de vin, cea mai importantă rămâne cea a consumului responsabil și echilibrat.

Astăzi, este Ziua Drepturilor Consumatorului – o zi în care ne putem simți motivați să mergem prin vinoteci, să colindăm rafturile cu vin, să ne inspirăm și să alegem produsul autohton, creat de vinificatorii noștri.
Istoria vinului în Republica Moldova, are un parcurs din cele mai interesante și aventuroase. Aici pe meleagurile de rai și pământurile noastre deosebite, și-au făcut apariția primii strugurii, mii de an în urmă.

Atestarea viței-de-vie și a culturii vitivinicole, se presupune a fi aproximativ anul 5000 î.Hr. Introducerea într-o cultură agricolă veritabilă a viței de vie de pădure (sălbatice) are loc, cel mai probabil, în perioada culturii Cucuteni-Tripolia – una din cele mai vechi civilizații din Europa (mil.VI – IV î.Hr.), care a cuprins și teritoriul actual al Republici Moldova.

De atunci, an de an, secol după secol – vița-de-vie și vinul au fost printre cele mai importante îndeletniciri ale oamenilor noștri. De la strămoșii daci, la domnitorii viteji și vinificatorii de astăzi – vinul a rămas cu același, unul de caracter și legendar, în fiecare strop pe care avem ocazia să-l gustăm.

Fiind un motiv de mândrie, și o particulă vie de ADN a culturii și băuturii noastre nobile. Ce alte curiozități despre vinurile Moldovenești cunoașteți? Vă îndemnăm și vom fi bucuroși să le împărțiți cu noi!
Împreună cu Wine of Moldova,deveniți somelier, chiar la voi acasă. Dacă vi s-a făcut poftă de un vin bun și vreți să încercați o experiență inedită de consum, alături de cei dragi, alegeți o sticlă de vin bun și urmați pașii următori.

Astăzi vom descoperi cum se deschide corect, o sticlă de vin.
1. Curățați sticla: Asigurați-vă că sticla este curată, eliminând orice praf sau murdărie de pe partea superioară și pe marginea dopului.
2. Scoateți căpăcelul: Decupați partea superioară a căpăcelului de pe sticlă, îndepărtând doar învelișul din folie. Puteți utiliza un tirbușon care este dotat cu tăietor de capişon.
3. Utilizând în continuare tirbușonul, răsucim cu grijă spirala în dop, și utilizând cele 2 trepte, îndepărtăm ușor dopul.. În timp ce trageți dopul, asigurați-vă că mențineți partea de sus a sticlei cu cealaltă mână pentru a evita alte incidente.
4. O dată scos, dopul se păstrează sau chiar se oferă cuiva pentru a fi analizat în profunzime, de la miros și până la textura acestuia. Acest lucru ne va oferi certitudinea că vinul este bun sau nu pentru consum.
5. Turnăm într-un decanter sau în pahare, și savurăm vinul ales de noi.

Lăsați-ne și nouă, în comentarii, cel mai recent vin deschis de dumnevoastră. Vom fi bucuroși să vă admirăm și urmărim.
Vinul nostru este o adevărată legendă. Uneori, o povestim în proză, alteori o cântăm în poezie.

Și pentru că astăzi – 21 martie – este Ziua Internațională a Poeziei, Wine of Moldova vă provoacă să dați frâu liber inspirației și gândurilor, pentru a scrie o poezie sinceră.

Simțiți-vă poeți și celebrați munca marilor creatori de versuri, scriindu-ne în comentarii, o poezie venită din propriul vostru suflet.
Cunoscut încă din secolele IV-V î. e. n., soiul Rară Neagră este considerat a fi portdrapelul vinurilor roșii moldovenești. Acest soi de struguri, înconjoară de multe ori simțurile prin notele sale fine ale fructelor de pădure și condimentelor subtile.

Rara Neagră a fost inclusă printre primele, în catalogul soiurilor de viță-de-vie ale Republicii Moldova în anul 1946. De atunci, în țara noastră s-a reușit extinderea plantațiilor de Rară Neagră până la aproximativ 102 h.a., dintre care 24 sunt destinate pentru producerea vinurilor cu IGP. Este un soi prețios, care de-a lungul timpului a dat naștere multor vinuri emblematice, medaliate și apreciate la nivel internațional.

Printre cele mai populare vinuri monosoi Rară Neagră, le putem întâlni vinificatori precum: Sălcuța, Equinox, Purcari, Novak, Timbrus, Asconi, Carlevana, Crama Mircești, Gitana, Unicorn, Chateau Vartely, Castel Mimi, Fautor, Cricova și multe altele.
Haideți să ne cunoaștem mai bine producătorii autohtoni de vinuri, împreună cu Wine of Moldova! Tot ce trebuie să faceți, este să ghiciți vinăria expusă în fotografie.

Aveți un detaliu care reprezintă un brand autohton de vinuri din Republica Moldova. Această vinărie deține un portofoliu generos de vinuri și reușește să cucerească publicul cu performanțe înalte la concursurile și competițiile internaționale.

Ne puteți lăsa în comentarii, răspunsul vostru la ghicitoare și de ce nu, cum ați ajuns la acest răspuns. Baftă tuturor!
Metoda Charmat este o tehnică de producție a vinurilor spumante, cunoscută și sub denumirea de "metoda cu rezervoare închise".

Procesul începe prin fermentarea inițială a vinului de bază, adică a mustului, în tancuri mari și închise. În aceste tancuri, se adaugă drojdii și zahăr pentru a începe fermentația, care transformă zahărul în alcool și dioxid de carbon.

După ce trecem și de a 2-a fermetare în alt rezevor, vinul spumant este filtrat și îmbuteliat sub presiune pentru a menține nivelul ridicat de dioxid de carbon și a crea bulele caracteristice ale vinului spumant.
Vinul este apoi lăsat să se odihnească în sticle timp de câteva luni sau chiar ani, în funcție de tipul de vin spumant.

Această metodă a fost dezvoltată de către omul de știință italian Federico Martinotti la sfârșitul secolului al XIX-lea și ulterior îmbunătățită de către italianul Eugenio Charmat la începutul secolului XX.

Metoda Charmat este preferată de mulți producători de vin spumant datorită eficienței sale în producția în masă, fiind mai rapidă și neccesită costuri mai reduse, decât metoda tradițională.
Vinurile în cupaj, sunt o poveste aparte atât pentru vinificatori cât și pentru cei care evadează pe rafturi și caută experiențe inedite de consum.

Wine of Moldova, va alege în fiecare lună, câte un cupaj pentru a-l caracteriza și recomanda consumatorilor înrăiți de vinuri bune. Cupajul acestei luni este Merlot & Malbec.

Aceste soiuri roșii se completează perfect, ambele provenind din Franța. Întretimp, Merlot a devenit o emblemă a regiunii Bordeaux din Franța, pe când Malbec reprezintă una din cele mai bogate culturi vitivinicole din Argentina.

Împreună, aceste două soiuri, dau naștere unui vin cu arome intense de fructe de pădure și ciocolată. În rezultat, cupajarea lor oferă un vin catifelat și complex, cu taninuri moi și o aciditate echilibrată.

Din punct de vedere gastronomic, asocierile perfecte acestui cupaj – Merlot & Malbec – sunt bucatele de vită sau miel, brânzeturile tari sau paste cu sosuri bogate.

Rămâneți alături de pagina Wine of Moldova și descoperiți împreună cu noi, cele mai deosebite vinuri autohtone.
Este sfârșit de lună, iar Wine of Moldova, își numără succesele lunii martie. Astfel, luna lui Mărțișor a reușit să ne surprindă cu o întreagă serie de evenimente unice și speciale, ce au contribuit esențial la notorietatea și cultura vinului nostru.

Printre cele mai notabile evenimente au fost: Ziua Nationala a Vinului, Festivalul oenogastronomic "Devin&Degust", Vernisajul Vinului la Bucuresti, Vernisajul Vinului la Chisinau, Concursul national - Vinul Moldovei.

Am reușit să adunăm oameni, să împărțim experiențe, să descoperim vinuri și să educăm societatea spre un consum echilibrat și exemplar al vinului. Vă mulțumim că sunteți alături de Wine of Moldova!